Mottagningar i primärvården
Vi har sammanställt en lista över vilka mottagningar inom primärvården som har personal utbildad inom lymfödembehandling. Klicka på länken för att gå till den sidan.
Om det är oklart vilken typ av svullnad du har får du träffa en specialistläkare och en medicinsk lymfterapeut för utredning som undersöker om du har lymfödem.
Visar det sig att du har ett lymfödem inleder vi behandling. I behandlingen ingår utprovning av individanpassad medicinsk kompression, samt information och rådgivning om egenvård.
Om du har ett konstaterat lymfödem, men behandling i primärvården inte gett tillfredsställande resultat, kan vi erbjuda behandling och rehabilitering.
Behandlingen planeras utifrån ditt individuella behov, men pågår vanligtvis dagligen under cirka 2 veckor. I behandlingen ingår bandagering och utprovning av individuellt anpassad kompression.
Du får också träffa en fysioterapeut för att komma igång med lämplig träning, samt en dietist för råd om dina matvanor. Vid behov kan du även få träffa arbetsterapeut och kurator.
Du får också delta i vår lymfskola, där du får lära dig mer om lymfödem och vad som är viktigt att tänka på i vardagen. Därefter fortsätter du med behandling hos din medicinska lymfterapeut i primärvården.
Vi har sammanställt en lista över vilka mottagningar inom primärvården som har personal utbildad inom lymfödembehandling. Klicka på länken för att gå till den sidan.
Lymfödem visar sig som en svullnad någonstans i kroppen. Svullnaden beror på att den vätska i kroppen som kallas för lymfa har svårt att transporteras. Istället samlas den på ett ställe i kroppen, till exempel en arm eller ett ben.
Lymfkärl och lymfkörtlar kan ha skadats i samband med en operation eller en olycka, men man också ha en skada på lymfsystemet från födseln. Behandlingen går ut på att minska svullnaden och att förhindra att lymfödemet blir större.
Nu kan du som är 65 år eller äldre eller ingår i en riskgrupp vaccinera dig utan kostnad mot covid-19 och säsongsinfluensa. Läs mer på 1177.se.